Ziua națională a alimentației și a combaterii risipei alimentare.
Pe 16 octombrie 2023 elevii Colegiului Economic „Viilor”, alături de profesorii de la Catedra de Alimentație Publică și Turism și bibliotecarul școlar, au sărbătorit Ziua Mondială a Alimentației, instituită în 1945 de către Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
În România, prin Legea nr. 47/2016, data de 16 octombrie a fost declarată Ziua națională a alimentației și a combaterii risipei alimentare.
Un moment important pentru a dezbate aspecte importante privind starea alimentației la nivel mondial. Profesorii au pus accent pe conștientizarea și educarea elevilor prin activități specifice de informare privind nutriția, legătura dintre producție, consumator și mediu. În cadrul activității s-a discutat despre starea alimentației, sustenabilitate și dezvoltare durabilă, dar și despre protecția și securitatea alimentară.
În deschiderea activității, dna Dorin Viorica, director adjunct al Colegiului Economic „Viilor”, dar și profesor de specialitate în domeniul alimentației publice a prezentat un material despre pierderile și risipa alimentară la nivel global, menționând și măsurile care s-au luat pentru reducerea acestora.
Doamna Negoianu Nicoleta, inspector I.S.M.B. pe discipline economice a subliniat rolul pe care îl are Colegiul Economic „Viilor”, fiind un colegiu care pregătește profesioniști în domeniul alimentației publice, cerând elevilor să fie implicați și să respecte noțiunile dobândite în cadrul modulelor de specialitate, atât în viața de zi cu zi, cât și la viitoarele locuri de muncă, să fie adevărați profesioniști, dând dovadă de excelență în domeniul gastronomic.
Au urmat dezbaterile pe teme de alimentație cu dl Bojin Emil, vicepreședinte al Asociației Pro Consumatori, care a prezentat lanțul alimentelor de la producător la consumator, probleme care apar și ceea ce trebuie făcut pentru a remedia aceste probleme, dar și practicile necinstite ale comercianților de produse agroalimentare. A făcut cunoscut elevilor site-ul Pro Consumatori, unde pot accesa și informa autoritățile care se ocupă cu astfel de probleme, încurajându-i, ca la rândul lor, să urmeze o astfel de carieră.
Doamna Șandru Angela, șefa Catedrei de Alimentație Publică și Turism a subliniat câteva reguli ce trebuie urmate pentru a asigura o alimentație echilibrată, corectă, adecvată vârstei și care stă la baza unei vieți sănătoase.
Despre educația privind gastronomia sustenabilă a vorbit doamna Dinu Monica Gabriela, precizând că se desfășoară în școală un astfel de proiect, destinat elevilor care vor deveni specialiști în gastronomie, punându-se accent în acest mod pe dezvoltarea competențelor cerute pe piața muncii. S-a adus în discuție un important subiect, existența în alimente a aditivilor alimentari, care au rol tehnologic, iar cantitatea folosită în produse este admisă prin lege, iar responsabilitatea revine producătorului.
Expoziția de carte de specialitate, care îndrumă atât profesorul cât și elevul a fost prezentată de dna bibliotecar Nechifor Lucreția. Biblioteca școlară a colegiului are o colecție generoasă de astfel de cărți. Lucrările expuse au o contribuție la demersurile de îmbunătățire a informațiilor privind siguranța alimentară, fiind necesare actului de predare, ajutând elevii să-și completeze cunoștințele dobândite la clasă, atât cele privitoare la protecția și siguranța alimentară, cât și cele legislative.
Doamna Balea Adela, fost comisar la Protecția consumatorului a completat seria de informații legislative, subliniind faptul că cel mai bun inspector este consumatorul însuși, rămânând ca acesta să ia atitudine și să anunțe eventualele nereguli organelor competente.
În cadrul activității s-a discutat despre deșeurile alimentare și impactul acestora supra mediului. La finalul activității elevilor li s-au adresat întrebări legate de activitate, privind risipa, siguranța alimentară, ce sunt deșeurile alimentare și cum pot fi ele diminuate.
Activitatea dedicată Zilei Mondiale a Alimentației a avut drept scop sensibilizarea elevilor asupra problemelor de actualitate, incluzând foametea și malnutriția în lume. Deviza activității a fost „Fii implicat, spune STOP Risipei alimentare.” Toți elevii au primit un pliant cu informații despre Ziua Mondială a Alimentației.


