În luna noiembrie, bibliotecarele din sectorul 5 al capitalei, au lansat primul număr al revistei Biblio-Five – revista bibliotecilor școlare, care ilustrează preocupările zilnice ale muncii de bibliotecar. Eforturile lor comune vin în sprijinul educației elevilor, contribuția reală și necesară la dezvoltarea personalității elevilor fiind garantată și de bibliotecarul școlar, care oferă o perspectivă cuprinzătoare în ceea ce privește informația.
Revista Biblio-Five face dovada excepționalului, fiind prima revistă atașată nevoilor cultural-educative, un adevărat ghid informativ, cuprinzând tehnici de lucru cu elevii, metode de reușită în activitatea de bibliotecă, dar și interviul interesant acordat lui Dorel Vidrașcu de editorul Firiță Carp, scriitor și jurnalist. Acesta s-a angajat în a sprijini bibliotecile școlare prin donația de carte, atât de necesară în dezvoltarea și informarea tinerei generații. Bibliotecile școlare se confruntă cu o reală criză privind achiziția de carte nouă, iar existența unui astfel de parteneriat permite bibliotecilor să-și dezvolte fondul de carte și editurii să-și promoveze scriitorii și noile apariții editoriale.
În paginile revistei este prezentată cartea ”Manualul bibliotecarului școlar”, literatură de specialitate foarte importantă pentru toți bibliotecarii, deoarece cuprinde informații legislative referitoare la organizarea și funcționarea bibliotecilor școlare. Găsim, de asemenea, și un breviar legislativ.
Colectivul redacțional acordă o atenție deosebită activităților desfășurate în parteneriat, distingându-se cele în care partenerii educaționali sunt din alte domenii, oferind o nouă perspectivă elevilor. Amintim proiectele desfășurate în parteneriat cu mai multe școli din sector: ”Invitație la lectură”, ”Alimentația sănătoasă – totul despre fructe și legume!”, dar și festivalurile: ”CD-idei în cărți”, ”Emoția poeziei” și ”Simpozionul municipal – Tudor Vladimirescu în conștiința poporului român”, activități unde bibliotecarii școlari au fost sprijiniți de diferite asociații, fundații, instituții de cultură: InfoCons – Organizație de Protecție a Consumatorilor, Grădina Botanică ”Dimitrie Brândză” a Universității din București, Radio Antena Satelor, Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria” – Filiala Municipiului București.
Semnificative prin diversitate sunt și întâlnirile metodice, în care fiecare bibliotecar își aduce contribuția la dezvoltarea muncii intelectuale, abordând noi metode de lucru și folosind diversele programe de lucru intelectual care să-i ajute pe elevi și profesori.
Din paginile revistei nu lipsesc nici personalitățile din sector, cei care au sprijinit întotdeauna activitatea bibliotecarului – pictori, muzicieni, scriitori. Amintim aici pe pictorița Ecaterina Mihai, cea care a contribuit prin lucrările sale la dezvoltarea spiritului creator al elevilor și la dezvoltarea emoțională a acestora. Este prezentată și personalitatea artistului Gabriel Gorjanu Gîlea, un inimos profesor de muzică care a participat cu drag la activitățile organizate de bibliotecarele din sector, oferind elevilor momente unice de trăire spirituală, vocea lui fiind un remediu pentru suflet, o etalare a valorilor autentice românești. Nu lipsește nici poezia, poeta prezentată în acest număr este Sarah DeJar, bibliotecară la una dintre școlile din sector. Poezia este în firea noastră a tuturor, numai că nu toți reușesc să o exprime, iar bucuria este cu atât mai mare când aceasta se adresează în primul rând tinerei generații. Îndemnul poeziei la visare, speranță și profunzime atrage elevii făcându-i mai sensibili, mai umani.
În paginile revistei sunt prezentate cărțile: ”Minunata lume nouă” de Aldous Huxley și ”Cititorul„ de Bernhard Schlink, pentru a oferi elevilor și profesorilor bucuria lecturii.
Pentru a păstra aceste minunate întâlniri și idei, bibliotecarele din sectorul 5 au dat naștere revistei Biblio-Five, spre a-și aminti de timpul petrecut cu folos în preajma elevilor. Inițiativa le-a aparținut bibliotecarelor: Lucreția Nechifor, de la Colegiul Economic ”Viilor”, Carmen Scoipan, de la Liceul Teoretic ”Dimitrie Bolintineanu”, Lavinia Stoica, de la Colegiul tehnic de Industrie Alimentară ”Dumitru Moțoc”, Nicoleta Mușat, de la Școala Gimnazială ”Luceafărul” și Mihaela Cotfas, de la Școala Gimnazială nr. 135, acestea făcând parte și din colectivul redacțional.
Un început de care ne-am bucurat împreună, într-o atmosferă deosebită. Bucuria a fost fără margini, iar emoțiile n-au lipsit. Alături de bibliotecare, la eveniment au fost prezenți: dna. Laura Rudeanu, coordonator biblioteci școlare – Casa Corpului Didactic, Ionela Constantin, metodist biblioteci școlare sector 5, Panseluța Mare, bibliotecar la Biblioteca Metropolitană București –Filiala ”Ienăchiță Văcărescu”, Dorel Vidrașcu, secretar și redactor Editura Detectiv Literar, Ecaterina Mihai, pictor și Gabriel Gorjanu Gîlea, artist de folclor.
Lucreția Nechifor și Carmen Scoipan
bibliotecari școlari, coordonatori principali ai revistei Biblio-Five