Călători și călătoriile în literatura română
Proiectul literar-turistic: Invitație la lectură – Călători și călătoriile în literatura română – jurnale, autobiografii, amintiri continuă. În luna aprilie am ales să mergem pe urmele exploratorilor care au colindat lumea în lung și-n lat, de la Polul Nord la Polul Sud.
Elevii au ales să prezinte diferiți exploratori români, care au îmbrățișat călătoriile: Nicolae Spătaru Milescu, Emil Racoviță, Iuliu Popper și Dumitru Dan. Fiecare dintre aceștia au străbătut lumea, mergând kilometri pe jos sau apelând uneori la mijloacele de transport specifice zonelor explorate. Despre călătoriile lor au apărut articole în gazetele vremii, în publicații de specialitate. Aventurile și întâmplările petrecute au fost publicate în diferite cărți, au realizate albume fotografice și au întocmit hărți.
Interesul elevilor față de acești temerari s-a dovedit a fi unul deosebit. Din prezentările lor am putut observa interesul acordat acestora, informațiile fiind amănunțite, bine documentate și argumentate, în urma unui studiu serios de cercetare, pe baza cărților studiate la biblioteca școlii sau din alte surse de informare.
Unul dintre cei mai importanți exploratori de la noi din țară și din lume este biologul Emil Racoviță. Elevii au prezentat cartea „Spre Polul Sud”, un adevărat jurnal de aventuri, descoperind o atmosferă de gingășie și căldură pe lângă detaliile privitoare la documentarea științifică. Racoviță era un povestitor înnăscut. Elevii au amintit și de cartea „Străbunicul meu, Emil Racoviță”, un album ilustrat despre călătoria imaginară la Polul Sud a Mariei, strănepoata lui Emil Racoviță.
Au fost prezentate câteva informații despre Teodor Negoiță, primul român care a atins Polul Nord în 1995. Baza de Cercetare Antarctică îi poartă numele Law-Racoviță-Negoiță, în memoria exploratorului și cercetătorului. În 1994 a pornit alături de o echipă românească, un biolog, un medic, un topometrist și un geograf în expediție spre Groenlanda.
Mircea Cotolan, primul neurolog român a făcut parte din echipă. Despre întâmplările călătoriei lui în Groenlanda și în insula Spitzbergen, singura populată din arhipelagul Svalbard, elevii au aflat din interviul dat chiar de medic la întoarcerea din călătorie.
Au fost fascinați de evoluția profesională a exploratorului Iuliu Popper, de curajul, dârzenia și ingeniozitatea cu care a reușit să descopere zone bogate în aur, încă neexploatate din Țara de Foc. Interesant a fost faptul că zonele descoperite de acesta au primit nume românești care sunt păstrate și astăzi. A emis primul timbru de circulație internă din acel colț de lume, numit Popper, a bătut propria sa monedă de aur în 1889 și a cartografiat prima hartă istorică a Țării de Foc. Iulius Popper a trimis Societății Geografice Române un album legat în piele de focă, cuprinzând o colecție de fotografii realizate de el, fiind primul fotoreportaj din interiorul Țării de Foc. Elevii au descoperit că există filme de bandă desenată, cărți, chiar și o formație de muzică pop-rock care-i poartă numele.
Iulius Popper este foarte cunoscut în America de Sud, dar mai puțin la noi!
Au descoperit o altă față a lumii călătorind împreună cu Nicolae Spătaru Milescu, cărturar, diplomat, traducător, călător și geograf, primul român care a ajuns în China. Este unul din cei mai mari învățați ai Europei din secolul al XVII-lea, cel care a cunoscut îndeaproape pe Ludovic al XIV-lea/„Regele Soare”, pe Petru cel Mare și pe Împăratul Chinei, fiind primul diplomat din istoria noastră care a ajuns în capitala celui mai mare popor al lumii. În cartea „Jurnal de călătorie în China” a lui Nicolae Spătaru Milescu, elevii au descoperit cuvinte vechi pe care le-au înțeles cu ajutorul dicționarului.
Despre Dumitru Dan elevii nu auziseră până la această întâlnire!
Au fost sfătuiți să citească articole din presa românească, dar și din cea străină. Cei patru – Dumitru Dan, Paul Pârvu, Gheorghe Negreanu și Alexandru Pascu, studenți fiind la Paris, au participat la concursul organizat de Touring Club de France, care prevedea efectuarea înconjurului lumii pe jos, cu mijloace materiale proprii, pentru un premiu de 100.000 de franci francezi. Între 1910-1916, cei patru au plecat la drum îmbrăcați în costume naționale, încălțați cu opinci. Au vizitat șaptezeci și patru de țări, treizeci de colonii, au traversat trei oceane şi șapte mări, au trecut de șase ori Ecuatorul și au rupt 497 perechi de opinci. Din cei patru plecați, Dumitru Dan este singurul care se întoarce, ceilalți își pierd viața pe drum. Câștigă premiul de 100000 franci pentru cei 100000 km parcurși pe jos, în jurul pământului.
Elevii vor continua să-și completeze Jurnalul de lectură cu toate aceste informații.
La activitate au participat Lucreția Nechifor, bibliotecar școlar, Angela Șandru, profesor de turism la Colegiul Economic „Viilor”, Carmen Scoipan, bibliotecar școlar la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” și Alina Onisie, bibliotecar la Biblioteca Metropolitană București – filiala ”Ienăchiță Văcărescu”. Călătoria va continua în luna mai cu noi descoperiri.
A fost o zi interesantă, plină de suspans, de bucurie, și admirație față de personalitățile prezentate mai sus, cu frânturi de imagini si amintiri din alte vremuri!
O activitate ca o carte de călătorie deschisă pentru toți cei prezenți!
________________________________________
La acest proiect participă elevii Colegiului Economic „Viilor”, având ca îndrumători pe: Nechifor Lucreția – bibliotecar școlar/metodist, Ioniță, Poenaru Oana, Bilt Mariana, Bădicu Cristina Alina, Ștefănescu Ana Maria, profesoare de limba și literatura română, Șandru Angela, Ursuianu Gabriel, Savin Gabriela profesori de turism, Dinu Monica Gabriela, profesor de alimentație publică și turism și elevii de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” având îndrumători pe: Scoipan Carmen – bibliotecar școlar, Petre Ruxandra , Soare Ana, Avrămuță Diana, Marinescu Emilia și Nițoiu Anca, profesoare de limba și literatura română.
Parteneri în proiect sunt: Biblioteca Metropolitană București – filiala ”Ienăchiță Văcărescu”( Mare Panseluța și Onisie Alina, bibliotecari), Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești, Județul Argeș (Narcis Iustin Dejanu, manager și Popescu Mihaela, muzeograf), pictorița Mihai Ecaterina, graficianul Mihai Cătrună.
Invitații proiectului sunt: Istocescu Amedeo, lect. univ. dr. Academia de Studii Economice, Management Cultural, Cotolan Mircea, dr. neurolog, participant la două expediții de cercetare științifică, organizate de Academia Română cu sprijinul Ministerului de Externe (5 săptămâni în Groenlanda și 5 săptămâni Spitsbergen), Manea Camelia Maria – conf. univ. Universitatea Națională de Științe și Tehnologie Politehnica București, Crucianu Marius, dirijor, câștigător al Galei Randonneurs România pentru participarea cu bicicleta la călătoriile pe distanțe mari (200 km), Ioniță Olimpia, profesor de limba și literatura română – Colegiul Economic „Viilor” – iubitoare a turismului cultural, Ursuianu Gabriel, participant în expedițiile de pe muntele Kilimanjaro, Poenaru Natalia, violonistă, clasa a VI-a, Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism și Revista „România Pitorească”.
Lucreția Nechifor, bibliotecar școlar/metodist biblioteci școlare sector 5
Șandru Angela, profesor de turism/metodist